Вхід
Увійти з: 

Через трудову міграцію Україна може залишитись без робочих рук – Bloomberg

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

З 2015 року Україна втратила 7% працездатного населення. І через безвізовий режим з Євросоюзом ці цифри можуть зрости.  Причинами трудової міграції українців є низький рівень зарплат, тривалий конфлікт з Росією, девальвація і стійка корупція. Про це пише Bloomberg.

Видання наголошує, що українські заробітчани допомогли залатати діри на ринках праці від Праги до Варшави, які з’явилися через можливість вільного пересування Європою для громадян східноєвропейських країн, а також через привабливі зарплати у багатих країнах Західної Європи.

«В іноземних компаній немає виходу. Спочатку вони шукали працівників з великим досвідом і дипломами. Тепер вони беруть всіх. І витрачають місяць на навчання, якщо потрібно», – кажуть представники компаній, які займаються працевлаштуванням українців за кордоном.

Причини для українських працівників поїхати очевидні. Вдома вони отримують всередньому 7100 гривень на місяць, що дорівнює 265 доларам. Водночас у Польщі їм пропонують 3500 злотих або 1046 доларів.

Як свідчать дані Міжнародної організації міграції, 12% українців знайшли роботу за кордоном або планують це зробити. Довгострокова картинка теж тривожна: ООН вважає, що населення України скоротиться до 36,4 мільйона осіб до 2050 року.

Bloomberg зазначає: наразі у Польщі працюють 1,5 млн зареєстрованих заробітчан з України. Не виключено, що ще півмільйона працюють без реєстрації. Крім того, видання нагадує, що Чехія планує цього року подвоїти квоти на українських працівників.

Нагадаємо, як свідчить дослідження, близько 70% українських заробітчан у Польщі – це «сині комірці». Вони працюють на будмайданчиках, у виробничих цехах, в очисній промисловості, виконуючи досить просту роботу після короткого навчання. Водночас лише 5% українців – це «білі комірці», які займаються інтелектуальною працею.

http://politicua.com/economika/18223-cherez-trudovu-migratsiyu-ukrayina-mozhe-zaly-shy-ty-s-bez-robochy-h-ruk-bloomberg.html

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: