Вхід
Увійти з: 

Саміт розчарувань: як Петро Порошенко приїхав до Брюсселя за порцією критики

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Саміт “Східного партнерства”, який відбудеться в п’ятницю в Брюсселі, ще до свого офіційного старту попсував нерви багатьом причетним до нього. Ці проблеми зачепили ледь не всіх, але зашкодили – передусім Україні.

– За два дні до зустрічі на найвищому рівні Київ дізнався, що втрачає 600 млн євро макрофінансової підтримки ЄС;

– Петро Порошенко неочікувано для себе став об’єктом критики з боку колег і був змушений виправдовуватися як через корупцію в Україні, так і через переслідування команди Саакашвілі;

– Підсумкова декларація саміту до останнього моменту лишалася під загрозою зриву, і це також стало ударом по Україні. Документ “тримала” саме наша держава. Ми так і не “вибили” переваг для себе, але погіршили сприйняття нашої держави серед дипломатів.

Про те, як тривала підготовка до саміту, як Юлія Тимошенко стала головною захисницею грузинів, а Нідерландський референдум продовжив шкодити Україні, читайте у статті “Європейської правди” з Брюсселя.

Саміт Європейської народної партії (ЄНП), який проходив у четвер ввечері у Брюсселі, мав стати доволі позитивною подією для України – щонайменше, виходячи з тексту схваленої на зустрічі резолюції.

В цей документ включили чимало бажаних для Києва положень. Тут є і згадка про “європейські амбіції” України, Молдови та Грузії, і заклик до ЄС створити окремий формат відносин з ними, і жорстке засудження російської агресії.

Є навіть посилання на так званий “план Маршалла”, про який в інституціях ЄС нині воліють не згадувати. До слова, цей план отримав нове ім’я – Литва відреагувала на критику з приводу того, що слово “Маршалл” у назві робить її занадто “американською”.

Відтепер документ має назву “Європейський план для України”.

Щоправда, партії-учасниці ЄНП не взяли на себе жодних зобов’язань щодо втілення плану. Більше того, в окремому пункті підкреслюється, що без реального прогресу в реформах та без жорстких антикорупційних дій Україні не допоможуть “жодні обсяги західної допомоги”.

Та темою переговорів щодо України на закритій зустрічі лідерів ЄНП стали зовсім не інвестиції, і навіть не корупція (хоча трохи про неї таки поговорили), а переслідування команди Міхеіла Саакашвілі. Як відомо, партія екс-президента Грузії, “Єдиний національний рух”, є частиною сім’ї ЄНП, тож її лідер Ніка Мелія також був присутній на зустрічі.

 

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: