Вхід
Увійти з: 

IT сфера в Україні стрімко зростає, перевершуючи прогнози і очікування

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Дмитро Волошин: підсумки IT сфери в Україні. Головні події та майбутні перспективи

Дмитро Волошин: підсумки IT сфери в Україні. Головні події та майбутні перспективи

Ринок IT традиційно сприймається як драйвер української економіки. Сфера стрімко зростає, перевершуючи прогнози і очікування. При цьому сказати, що Україна робить ставку на технології, не можна. Навпаки, вітчизняний бізнес не поспішає вкладатися в інновації. Це цілком логічно, враховуючи, що держава не сприяє розвитку сегменту: обмеження, бюрократія та інші підводні камені відлякують інвесторів.

Потенціал IT великий, але належної підтримки немає. Поки немає. Що робити і як виправити ситуацію, розберемо в цій колонці.

Ринок IT: рік 2017-й

За останні два роки ринок інтернет технологій зріс на 22%. Структура ринку виглядає таким чином: 83% займає «залізо», 7% – софт і решта 10% – IT-сервіси.

При погляді «з космосу» ринок України дуже схожий на китайський в тому, що стосується структури, і зовсім не схожий на американський, де сервіси, ПЗ і hardware розподілені практично рівномірно.

Головні споживачі IT-рішень в Україні – державний і фінансовий сектори. Що стосується експорту комп’ютерних та інформаційних послуг, в першій половині 2017 року його обсяг склав $1,256 млрд. Це на 18,3% більше, ніж в 2016 році.

Серед головних тенденцій IT-сфери хочеться відзначити стрімкий розвиток онлайн-платформ, які фактично тут же створили нову бізнес-модель. Віртуальна і доповнена реальність теж у тренді. Штучний інтелект і машинне навчання, впровадження чат-ботів, а також технологія blockchain – ті точки, на які орієнтуються українські стартапи.

Про IT-досягнення року

2017 рік для IT-сфери ознаменувався кількома позитивними подіями. Так, наприклад, компанія Luxoft створила досить гучний інфопривід, який показав: український ринок технологій цікавий. Luxoft, який входить до трійки найбільших вітчизняних аутсорсерів, придбав IT-розробника IntroPro. Навздогін з’явилася новина про те, що американська інвестиційна компанія Morgan Stanley купила 7% акцій Luxoft на суму $138 млн.

У числі інших важливих досягнень – відкриття просторів UNIT.city і 1991 Civic Tech Center, перемога Ajax System як кращої охоронної системи в світі за версією IFSEC. У числі успіхів також потрібно відзначити раунд Grammarly, які залучили від інвесторів $110 млн. Це одна з найбільших угод року в рамках EdTech-галузі не тільки в українському масштабі, а й у світовому.

В найближчому майбутньому нас чекають нові досягнення. Наприклад, Uber, що прийшов торік в Україну, планує розмістити в Києві головний офіс CEE-регіону.

Беручи до уваги цифри і факти, можна оцінити, наскільки сприятливі умови для розвитку IT-сегменту і наскільки він привабливий для іноземних інвесторів. На жаль, поки що ми не використовуємо цей потенціал на 100%, і це питання багато в чому стосується державної політики – про неї і поговоримо.

Державна політика

Питання участі держави в розвитку IT найкраще розкривати за допомогою сухих цифр і законопроектів, якими займається Кабінет Міністрів в даний час.

Наприклад, подивимося, на що в уряді мають намір витрачати більше грошей в наступному році? Відповідь: оборонний сектор, ремонт доріг та програми субсидій.

При цьому глава комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко прогнозує інфляцію понад 10%. З огляду на те, що дефіцит бюджету буде покриватися за рахунок нових кредитів, обраний курс важко назвати розвитком.

Тепер подивимося на ринок праці. Українські IT-фахівці уславилися «новою українською елітою». І правда, їхні зарплати вищі, ніж в інших сферах. Але на ситуацію краще дивитися в світовому масштабі.

За фактом, Україна сильно відстає від Європи і США як в питанні зарплат, так і в можливостях розвитку. Середньостатистичний програміст з досвідом роботи від 3 до 5 років в США отримує $100 000 на рік, в Європі в середньому $55 000, а український фахівець – $19 000 на рік.

Тому Україна стабільно експортує світлі уми за кордон. І справа не тільки в зарплатах як таких: приваблюють цікаві проекти, шанс навчатися у найкращих, стабільність і перспективи.

У числі істотних недоробок можна назвати відсутність офіційного статусу криптовалют і проблеми в кібербезпеці державних установ. Наприклад, в ході масових ransomware-атак в минулому році під удар потрапив сайт «Укрзалізниці». Втім, під атаку тоді потрапили не тільки українські компанії.

Але є і досягнення. Так, бізнес – в тому числі і IT-компанії – наступного року, хочеться вірити, уникне звичних «маски-шоу». Державна регуляторна служба, Офіс ефективного регулювання і Мінекономрозвитку запустили пілотну версію онлайн-бази перевірок, які плануються на 2018 рік.

Що робити? План на 2018 рік

Ситуація з IT-сегментом зовсім не безвихідна. Курс на розвиток передбачає кроки від держави. І в першу чергу саме впровадження технологій допоможе державі працювати ефективніше.

Так, чималу роль у формуванні дефіциту бюджету відіграють витрати на утримання держапарату – задоволення не з дешевих. Деякі статті витрат можна було б скоротити завдяки технологічним рішенням.

Наприклад, кількість внутрішніх і зовнішніх відряджень чиновників можна скоротити за рахунок онлайн-конференцій. Електронний документообіг, електронний уряд – все це допоможе скоротити адміністративні витрати.

Звісно, щоб впровадити подібні рішення, потрібні інвестиції в інфраструктуру, але в перспективі така стратегія допоможе заощадити.

У числі головних очікувань IT варто відзначити повноцінний запуск PayPal, визначення статусу криптовалют, запуск 4G і нові стандарти фінансового регулювання, які спростять роботу з валютними платежами і процес інвестування і подальшого виведення коштів.

Підсумки і перспективи

Для серйозних тактичних кроків потрібна політична воля. Припустімо, є декілька цифрових проектів, спрямованих на економію бюджетних коштів. Що потрібно для реалізації цих проектів? Послаблення і спрощення: створення фондів приватно-державного партнерства для інвестування в IT, лояльний порядок оподаткування, відсутність перешкод для іноземних інвесторів і фахівців.

Необхідно прийняти закон про меценатство, який дозволить інвестувати в освіту. IT-компаніям потрібна незалежність, тому вони повинні вийти з-під впливу фіскальних і силових органів. Жоден інвестор не буде вкладати свої гроші в екосистему, де панують корупція та бюрократизм.

IT-сегменту допоможе впровадження цифрової економіки, де держава і громадяни працюють спільно, причому перші паростки вже є (наприклад, впровадження електронного квитка на міський транспорт).

Україна перспективна, її потенціал величезний. Все, що потрібно зробити державі, це повернутися до інновацій обличчям і нарешті зрозуміти, що за ними майбутнє.

Дмитро Волошин, співзасновник і CTO маркетплейсу для пошуку онлайн-репетиторів Preply.

https://news.finance.ua/ua/news/-/417394/dmytro-voloshyn-pidsumky-it-sfery-v-ukrayini-golovni-podiyi-ta-majbutni-perspektyvy

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: