Вхід
Увійти з: 

Юристи очікують запуску системи виклику сторін на судове засідання через смс

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Юристи очікують запуску з 1 березня системи виклику сторін на судове засідання через смс, передбаченої Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою (ЄСІТС).

Як розповіли агентству “Інтерфакс-Україна” старший юрист юридичної фірми Evris Юлія Стусова і молодший юрист цієї компанії Андрій Градов, нові редакції процесуальних кодексів, які набули чинності в грудні 2017 року, поряд з іншими містять положення, що змінюють порядок оповіщення учасників судової справи.

Зокрема, основою нової системи оповіщення учасників судового процесу є поступове впровадження ЄСІТС, за допомогою якої учасники справи і суд зможуть здійснювати електронний обмін процесуальними документами, зокрема суд зможе відправляти сторонам ухвали про відкриття провадження та повістки про виклик сторін на судове засідання.

Юристи зазначили, що в кримінальному та цивільному процесах відправку оповіщення учасникам про судові засідання sms-повідомлень із використанням засобів мобільного зв’язку введено з 2013 року. При цьому система, за допомогою якої здійснюється відправка смс-повідомлень, має бути забезпечена фіксацією повідомлення або виклику. При цьому обов’язковою умовою для використання смс-оповіщення є письмова заява учасника справи та наявність в суді технічної можливості відправляти повідомлення.

“На практиці суди вже тривалий час повідомляють учасникам справи про судові засідання через електронну пошту, направляючи рішення та повістки на адреси, зазначені у поданих сторонами документах (позовних заявах, відгуках тощо) одночасно із направленням таких документів засобами поштового зв’язку. Поширенню відповідної практики сприяли і зміни, запроваджені новими редакціями процесуальних кодексів”, – пояснили Ю.Стусова і А.Градов.

За словами юристів, зокрема, діючі процесуальні кодекси передбачають, що позовна заява та відгук на позов обов’язково мають містити інформацію про номери засобів зв’язку, офіційні електронні адреси та адреси електронної пошти сторін та інших учасників справи. При цьому якщо таку інформацію не зазначено, це стає причиною залишення цих позовних заяв без руху.

“Виходячи із власного досвіду, можемо говорити, що отримувати повідомлення про судові засідання через електронну пошту дуже зручно та дає змогу заощадити час, який зазвичай витрачається на отримання відповідної інформації в суді, зокрема і в телефонному режимі”, – наголосили юристи Evris.

Як повідомлялося, експлуатація системи ЄСІТС розпочнеться з 1 березня 2019 року і складатиметься з наступних підсистем: єдиний контакт-центр судової влади України, єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами, офіційна електронна адреса, веб-портал “Судова влада України”, єдиний держреєстр судових рішень, підсистема “Електронний суд”, модуль “Автоматизований розподіл” і модуль “Судова статистика”.

Із 1 січня 2019 року ЄСІТС працює в тестовому режимі.

Посилання: https://bit.ly/2Dcyskz

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: