Вхід
Увійти з: 

Євросоюз затвердив список “податкових притулків”, до якого увійшли 17 країн

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Міністри фінансів держав Євросоюзу у вівторок затвердили чорний список “податкових притулків” із 17 країн, стандарти яких у галузі оподаткування не відповідають вимогам ЄС.

До чорного списку увійшли Бахрейн, Барбадос, Південна Корея, Об’єднані Арабські Емірати, Гренада, Гуам, Маршаллові Острови, Макао, Монголія, Намібія, Палау, Панама, Самоа, Американське Самоа, Сент-Люсія, Тринідад і Тобаго, а також Туніс.

“Крім того, 47 країн, за результатами контактів з ЄС, узяли на себе зобов’язання щодо усунення недоліків у своїх податкових системах і дотримання необхідних критеріїв”, – йдеться в заяві Єврокомісії.

Дві країни – Кабо-Верде і Марокко – останньої миті погодилися на зміни у сфері оподаткування, які допомогли їм уникнути включення до списку “податкових притулків”. Туніс також підготував відповідні пропозиції, однак запізнився з їх поданням.

“ЄС прийняв сьогодні рішення щодо списку юрисдикцій, які не співпрацюють (з Євросоюзом – ІФ) у галузі оподаткування, і ми раді, що цей список, як і список країн, які вирішили взяти зобов’язання посилити свої норми, було оприлюднено абсолютно прозорим чином”, – заявив заступник голови Єврокомісії з питань євро та фінансової стабільності Валдіс Домбровскіс, виступаючи на прес-конференції після засідання Ради ЄС.

Водночас член Єврокомісії з економічних і фінансових питань П’єр Московісі назвав затверджений список “податкових притулків” важливим, але “недостатнім кроком у відповідь з урахуванням масштабу відмивання грошей в усьому світі”.

“Європа зробила крок уперед, проте необхідно, щоб боротьба з відмиванням податків тривала невпинно”, – заявив П.Московісі. “Країни, не включені до чорного списку, зможуть відчути себе поза небезпекою лише тоді, коли повністю виконають узяті на себе зобов’язання”, – додав він.

В.Домбровскіс уточнив, що встановлено терміни для виконання зобов’язань країнами, що погодилися співпрацювати з ЄС. Це кінець 2018 року, а для країн, що розвиваються, – кінець 2019 року.

“Рада ЄС, держави-члени також мають проявляти пильність. Список змінюватиметься, і країни, які відповідають критеріям здорового податкового управління, можуть бути виключені зі списку, тоді як ті, які не виконують своїх обіцянок або ухиляються від зобов’язань, можуть залишитися в списку. Тобто буде постійний моніторинг”, – пообіцяв В.Домбровскіс.

Нині країнам, включеним до списку “податкових притулків”, не загрожують ніякі санкції, проте міністри фінансів ЄС мають намір обговорювати можливе покарання.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: