Вхід
Увійти з: 

Україна та Китай реалізують низку спільних проектів на 7 млрд дол. США

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Україна та Китай відзначають 25 років встановлення дипломатичних відносин і виходять на новий – стратегічний рівень взаємодії, який передбачає реалізацію спільних проектів на загальну суму близько 7 млрд дол. США. Відповідні домовленості були досягнуті під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Віце-прем’єром Державної Ради Китаю Ма Каєм. Зустріч пройшла в рамках проведення Третього засідання Комісії зі співробітництва між урядами України та КНР.

Про це повідомляє “єдиний веб-портал органів Виконавчої влади України”.

Глава Уряду привітав учасників зустрічі з завершенням важливих переговорів, які сприятимуть посиленню всебічної взаємодії двох держав.

«Китай був та залишається нашим стратегічним партнером і нашим стратегічним пріоритетом. І сьогодні перед нами відкриваються нові можливості для поглиблення співробітництва та перезавантаження реалізації спільних проектів та ініціатив», – сказав Володимир Гройсман.

У свою чергу Ма Кай підкреслив, що Китай звертає велику увагу на співпрацю з Україною як у політичній площині, так  і в напрямку торгово-економічної співпраці. «Ми вважаємо, що у нас єдині позиції в цьому аспекті. Саме тому ми готові стимулювати та поглиблювати нашу співпрацю», – зазначив Ма Кай.

Сторони відзначили, що Китай послідовно підтримує Україну і впевнено входить до трійки найбільших торговельних партнерів нашої держави. За 9 місяців поточного року товарообіг між країнами зріс на 14,5% – до 5,6 млрд дол. Зі свого боку Київ реалізує курс внутрішніх реформ, направлений, в тому числі на залучення китайських інвестицій – в агросектор, промисловість, банківську сферу, та спільну реалізацію масштабних логістичних та інфраструктурних проектів як континентального рівня – на кшталт «Один пояс – один шлях», так і локального значення.

Київ розраховує на активну участь китайських інвесторів у масштабній приватизації українських активів. Володимир Гройсман також повідомив, що 2019 рік буде оголошено Роком Китаю в Україні.

«Ми будемо відкривати нові можливості для інвестування, в тому числі шляхом ухвалення нового законодавства про приватизацію, концесію. Це може стати інструментом залучення капіталу в Україну. Ми також володіємо значним кадровим потенціалом та можливостями технологічного розвитку, тож можемо говорити про об’єднання зусиль для посилення спільних позицій на світовому ринку, – зазначив Володимир Гройсман.  – Україна є і буде надійним партнером по транскордонних проектах, передусім логістичного спрямування. Ми відкриті до співпраці та опрацювання ініціатив, які увійшли б в загальну стратегію розвитку таких проектів».

Віце-прем’єр Державної Ради Китаю привітав бажання України активно включатися в реалізацію міжнародних проектів, а також формувати максимально сприятливий діловий клімат для розвитку підприємництва.

«Зі свого боку ми готові стимулювати інвестування і, таким чином, сприяти відновленню економіки України, – сказав Ма Кай. – Тож пропонуємо активізувати нашу співпрацю по міжнародному проекту «Один пояс – один шлях», і в цьому контексті ми розглядаємо Україну як один з логістичних та промислових центрів на шляху до Євросоюзу, а також сподіваємося на відновлення роботи по наших спільних інфраструктурних проектах. Спектр нашої взаємодії не обмежується агросферою чи будівництвом інфраструктурних об’єктів. Ми також зацікавлені у технологічній співпраці, створенні індустріальних парків та співпраці в галузі авіабудування, освоєння космосу та в енергетиці».

Володимир Гройсман подякував китайській стороні за висловлені пропозиції і запевнив, що потенціал співпраці між державами насправді великий. «Ми готові опрацьовувати різні пропозиції і сприяти їх реалізації. Планів багато, можливостей ще більше, тож треба відповідально поставитися до тих завдань, які ми окреслили», – сказав Глава Уряду.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: