Вхід
Увійти з: 

Ухвалений закон про корми – важлива ланка харчового ланцюга «від лану – до столу»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про безпечність та гігієну кормів», який було розроблено народними депутатами і за активної участі фахівців Держпродспоживслужби, експертів Проекту Європейського Союзу «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» та Офісу підтримки реформ при Мінагрополітики на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. За прийняття Закону проголосувало 229 народних депутатів України.

Новий закон запроваджує вимоги, необхідні для отримання безпечних кормів. Тепер кожний оператор ринку кормів (окрім первинного виробництва) повинен впровадити на своїх підприємствах систему НАССР, а також систему простежуваності продукції чи її інгредієнтів за принципом «крок вперед – крок назад». Для запобігання введенню в оману інших операторів ринку чи кінцевого користувача запроваджуються чіткі вимоги щодо маркування на всіх етапах виробництва та обігу кормів.

Від ухвалення цього Закону вигоди отримають не лише споживачі харчових продуктів тваринного походження, а й бізнес.

Закон вводить спрощену, еквівалентну європейській систему реєстрації. За старим законодавством кожен заявник кожні 5 років мав реєструвати кормові добавки, а також готові корми та премікси, які утворюються з цих самих кормових добавок. Тепер реєструватимуться лише кормові добавки один раз на 10 років і лише першим заявником. Отже, завдяки Закону зменшується адміністративний тиск на бізнес та знижується собівартість продукції. До того ж, Закон сприятиме розширенню експорту української продукції на європейський та світовий ринки.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа подякував народним депутатам, а особливо Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин за роботу над цим документом.

«Ефективна комунікація в рамках робочої групи, яка була створена при Аграрному комітеті ВР, дала можливість узгодити всі принципові позиції під час доопрацювання законопроекту та його підготовки до другого читання», – наголосив Володимир Лапа.

Керівник Проекту ЄС Тоні Віл високо оцінив роботу всіх учасників над проектом закону. Важливим є те, зазначив він, що в Україні прийнято ще один ключовий євроінтеграційний закон. «Україна сьогодні впроваджує систему безпечності харчових продуктів, яка основана на європейському підході «від лану – до столу». Безпечні корми є важливою умовою для безпечності харчових продуктів тваринного походження», ‒ прокоментував Тоні Віл.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: