Вхід
Увійти з: 

Трудова міграція – одна з найбільших загроз для держави

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Трудова міграція – одна з найбільших загроз для держави після військової агресії. Військові дії на сході відволікли на захист держави 250 тисяч абсолютно працездатного населення. Ця кількість людей пішла з реального промислового сектору.

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Серед інших ризиків він зауважив, що будівництво нових підприємств в країнах Східної Європи наразі безпосередньо розраховано на трудову міграцію з України.

«Давайте подивимося на структуру, хто їде. По-перше, це молодь, яка шукає кращої освіти. Трудова міграція серед молоді – це реальність. Повертаємося до регіонального розвитку, інфраструктури. Ми не втримаємо людей будь-якою зарплатнею, якщо немає нормальної дорожньої і соціальної інфраструктури, дитячих садків, шкіл. Це вимагає часу, але ми займаємось цим дуже серйозно», – зазначив Геннадій Зубко.

Він навів два чинники вирішення цієї проблеми – створення соціальної інфраструктури та залучення інвестицій для малого і середнього бізнесу.

«Офіційні цифри щодо працюючих українців за кордоном ми орієнтовно можемо помножити на п’ять, тільки в Польщі працює понад мільйон. Невелика різниця у зарплаті в Україні порівняно з європейською дасть можливість нікуди не їхати. Працівник, який їде до Польщі, отримує зарплату – ‎800-1000 євро, або 25-30 тисяч грн. Але має додаткові витрати на житло, транспорт, тощо. Вважаємо, якщо в середньому зарплата підніметься до 16 тисяч гривень, це дасть можливість втримувати людей в Україні», – наголосив Геннадій Зубко.

Він зазначив на важливості правильно усвідомлювати потенціал трудових ресурсів в Україні. «У нас 24 мільйони працездатного населення, серед яких 8 млн – чоловіки, 16 млн – жінки. На нещодавньому форумі регіонального розвитку я наголосив на необхідності будувати дитсадки аби звільнити жінок із домогосподарської роботи. Сьогодні черга в дитсадки складає понад 52 тисяч місць, тому жінки вимушені виховувати дітей вдома. У цій категорії можемо знайти трудовий ресурс. Ще одна ніша трудового потенціалу – люди з інвалідністю. Маємо розвивати абсолютно інший рівень інклюзії. Адже величезна кількість людей цього потребують, і вони можуть працювати», – підкреслив Геннадій Зубко.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: