Вхід
Увійти з: 

Суд пояснив наслідки зупинення виконання судового рішення

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

В Україні заборонено продавати алкоголь за цінами нижче мінімальних. Розмір мінімальних цін встановлює Кабінет міністрів. За продаж алкоголю за ціною нижче мінімальної законом передбачений штраф в розмірі 100% вартості партії товару, але не менше 10 тисяч гривень.
Згідно даній судовій справі, фіскальна служба провела фактичну перевірку підприємства і встановила, що воно торгує алкоголем за заниженими цінами. При цьому УКРІНФОРМ послалася на постанову КМУ від 17 червня 2015 року № 426. Тобто, податкова служба заявила, що магазин продавав алкоголь за нижчими цінами, ніж дозволялося в постанові Кабміну № 426.
За порушення законодавства у сфері обігу алкоголю, ГФС оштрафувала підприємство на суму понад 16 тис. Грн. Однак в суді податкова служба програла всі три інстанції, тому що не стежила за судовою практикою.
Виявилося, що постанова КМУ № 426, на основі якого УКРІНФОРМ встановила порушення, визнано незаконним і недійсним в судовому порядку. Так, Окружний адмінсуд скасував дію цього урядового акта. Апеляційний суд підтримав першу інстанцію.
Таким чином, на момент проведення податкової перевірки, постанова № 426 не діяло, тому що було чудово рішенням апеляційного суду, яке вступає в силу в момент проголошення.
Однак УКРІНФОРМ не визнала свою поразку і послалося на той факт, що в судовій справі про скасування акта Кабміну була подана касаційна скарга і Вищий адмінсуд, на час розгляду такої скарги, зупинив виконання судових рішень двох попередніх інстанцій.
Таким чином, ГФС заявила, що судове рішення про скасування урядової постанови не вступило в силу до моменту остаточного рішення ВАСУ. Тобто, поки суд розглядав касаційну скаргу, виконання рішень двох перших інстанцій було зупинено, тому постанова КМУ № 426 продовжувало діяти, а значить, ГФС законно на нього посилалася в акті перевірки і мала всі підстави штрафувати підприємство.
В результаті Вищий суд підтримав рішення першої та апеляційної інстанції та акт Кабміну залишився недійсним, але це було вже після податкової перевірки, тому, на думку УКРІНФОРМ, магазин порушив чинне на момент перевірки законодавство.
Такі доводи податкової служби не переконали ВАСУ, і суд погодився з позивачем в тому, що УКРІНФОРМ не мала права виносити податкове рішення про штрафи на підставі незаконного постанову КМУ.
ВАСУ зазначив, що згідно зі ст. 254 і ст. 255 КАС, рішення апеляційного суду набирає законної сили в момент проголошення і є обов’язковим для всіх і діє на всій території України.
Таким чином, рішення про недійсність акту КМУ набрало законної сили в момент проголошення судового рішення апеляційної інстанції.
При цьому висновки УКРІНФОРМ про те, що виконання цих судових рішень було зупинено судом касаційної інстанції, є недоречними, оскільки призупинення виконання судового рішення не скасовує той факт, що таке рішення набрало законної сили.

Інформація взята з сайту “СУДОВА ПРАКТИКА”.

Редакція не несе відповідальність за зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст коментарів лежить на коментаторах.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: