Вхід
Увійти з: 

Комітет з питань охорони здоров’я провів “круглий стіл” на тему: “Актуальні проблеми медичного забезпечення учасників АТО”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

У заході взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики, керівники структурних підрозділів Служби безпеки України, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, Державної прикордонної служби, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Генерального штабу, а також представники громадськості, благодійних організацій, волонтери.

Співорганізаторами заходу стали Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО Свириденко В.В. та Громадська організація «ВПО «Юридична сотня». Модератором заходу виступила перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я О.Корчинська.

Головною метою заходу стало привернення уваги органів влади та суспільства до проблем надання якісної та доступної медичної допомоги і реабілітації особам з числа військовослужбовців – учасників антитерористичної операції, у тому числі в умовах проведення реформи вітчизняної медичної галузі.

Наголошувалося, що українські військовослужбовці-учасники антитерористичної операції мають найбільший ризик ушкоджень здоров’я, оскільки щоденно беруть безпосередню участь в активних бойових діях, захищаючи суверенітет України. Тому, держава приділяє особливу увагу питанням медичного забезпечення цього військового контингенту, який потребує як невідкладної, так і тривалої фахової медичної допомоги та реабілітації.

Законами України передбачено низку пільг у сфері медичного забезпечення учасників АТО:

  • першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;
  • безоплатна кваліфікована медична допомога у військово-медичних закладах охорони здоров’я, а при їх відсутності чи у невідкладних випадках – у державних або комунальних закладах охорони здоров’я;
  • першочергове безкоштовне зубопротезування;
  • безоплатне отримання ліків, лікарняних засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;
  • безплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або ж отримання компенсації вартості такого лікування;
  • щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;
  • безкоштовне лікування у госпіталях ветеранів війни за місцем постійного проживання;
  • безкоштовна психологічна, медико-психологічна реабілітація у відомчих, державних та комунальних реабілітаційних центрах.

Під час «круглого столу» зазначалося: для надання медичної допомоги військовослужбовцям медична служба Збройних Сил України у своєму складі має: Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь»; Військово-медичні клінічні регіональні центри (міста Одеса, Львів, Харків, Вінниця); Військово-медичний клінічний центр професійної патології особового складу ЗС України; два поліклінічних заклади.

Згідно укладеної угоди між Міністерством оборони та Національною академією медичних наук України в наданні високоспеціалізованої медичної допомоги та проведення реабілітації учасникам антитерористичної операції на безоплатній основі задіяні 28 науково-дослідних установ Академії.

Під час проведення засідання «круглого столу» його учасники заслухали тематичні доповіді та обговорили низку нагальних питань у сфері медичного забезпечення учасників АТО, організації санаторно-курортного лікування, їх медичної та психологічної реабілітації, а також питання роботи тактичної медицини підрозділів Збройних Сил України, проблеми кадрового та матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу учасникам АТО, актуальні питання надання соціальних послуг інвалідам та ветеранам війни з числа учасників АТО.

Зокрема, заступник Міністра соціальної політики Федорович Н.В. у своїй доповіді окреслила питання удосконалення нормативно-правового забезпечення реабілітації учасників АТО та висвітлила актуальні положенням Державної цільової програми з фізичної, медичної, психологічної реабілітації і соціальної та професійної реадаптації учасників антитерористичної операції на період до 2022 року, концепцію якої схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року №475-р.

Експерт громадської організації «ВПО «Юридична Сотня» Лавренюк В.Ф. у своєму виступі порушила питання забезпечення можливості продовження військової служби особами з інвалідністю та окреслила шляхи вирішення цієї проблеми за допомогою ухвалення законопроектів №6052 та № 6492.

Також учасники заходу обговорили особливості медичного забезпечення учасників антитерористичної операції в умовах проведення медичної реформи в Україні, плани реформування вітчизняної системи реабілітації військовослужбовців, недоліки роботи та перспективи реформування системи медико-соціальних експертних комісій з метою дотримання прав осіб з числі учасників АТО при встановленні їм інвалідності та інші нагальні питання, які потребують негайного та якісного вирішення.

За результатами «круглого столу» буде ухвалена відповідна резолюція.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: