Вхід
Увійти з: 

Експерти назвали шість найбільш прибуткових сільгоспкультур у 2017 році

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Завершення збирання урожаю дозволило експертам аграрних ринків підбити перші підсумки року. Вони назвали найбільш рентабельні сільгоспкультури. Серед зернових це кукурудза, пшениця та ячмінь. Серед олійних — соняшник, ріпак і соя. Втім середня рентабельність більшості рослин, що їх вирощують агровиробники, суттєво знизилась,  як повідомляє газета “Експрес”.

— Насправді високу рентабельність (до 50 — 60%) продемонстрували шість основних культур, — розповідає Петро Лахай, експерт Українського клубу аграрного бізнесу. — Щодо інших, то їх показники в одного господаря можуть становити 10%, а в іншого — 100% або 50%.

— Від чого ж залежить рентабельність?

— Від технології вирощування, урожайності, світових цін на збіжжя, погодних умов.

— А які саме культури виявилися найбільш вигідними для вирощування цього року?

— Серед зернових максимальна рентабельність була в трьох: пшениці, кукурудзи та ячменю. Найбільший валовий збір в Україні прогнозується по кукурудзі — на рівні 27 мільйонів тонн. Ця культура зазвичай розповсюджена у центральних і західних областях України. На півдні її майже не вирощують через те, що там недостатньо вологи. Світові ціни на кукурудзу цього року були стабільними — на рівні минулого року. Однак урожайність суттєво знизилась: до 5,5 тонни з гектара, тоді як торік вона становила 6,2. І це вплинуло на рентабельність.

– У чому причина зниження?

— Річ у тому, що влітку в центральних областях України спостерігалась аномальна спека й посуха. Кукурудза в цей час просто горіла. У результаті рентабельність культури на цій території була в межах 10 — 20%, хоча загалом по країні — на рівні 20 — 40%. А от на півночі та заході, де було достатньо опадів, рентабельність кукурузди сягнула 50%. Мінімальне значення зафіксоване в Київській області — 10%, а максимальне у Хмельницькій — 60%, тому що там цього року була сприятлива погода.

— Якою була рентабельність пшениці та ячменю?

— У пшениці цей показник становить в середньому 30 — 40%, а в ячменю — 20 — 30%. І це також дещо менше, ніж торік.

— Окрім зернових, що ще найбільш вигідно вирощувати в нашій країні?

— Олійні культури. Серед них високу рентабельність продемонстрували соняшник, соя та ріпак. Проте вона була меншою, ніж попереднього року й також через вплив погодніх умов. Цього року експерти оцінюють рентабельність соняшнику 40 — 50%. Тобто вирощувати його в Україні й надалі дуже вигідно. Щодо сої, то для неї 2017-й теж був доволі сприятливим: до 40 — 50% (йдеться про захід України). Тобто майже, як у соняшнику. Також цей рік видався успішним для ріпака. Його рентабельність була дуже висока — 40 — 50%. Не дивно, що минулого року цією культурою було засіяно приблизно 450 тисяч гектарів, а цього — майже 900 тисяч. Виробники сподіваються отримати високі прибутки.

— За даним Інституту аграрної економіки, найбільш рентабельні культури в цьому році — хміль, ягоди, виноград, рапс…

— Справді, певні нішеві культури більш рентабельні, ніж ті, які я назвав вище, але їх вирощують одиниці підприємств. Тобто в одному підприємстві рентабельність цих культур може сягати і 300%, і 200%. Однак це не має впливу на загальну картину по Україні.

Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2017/12/03/274686-eksperty-nazvaly-shist-silgospkultur-daly-cogorich-naybilshi-prybutky

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: