Вхід
Увійти з: 

Бюджет-2018 прийнятий: як остаточно поділили грошовий “пиріг”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

18_

Доходи і витрати

Порівняно з минулим роком головний кошторис країни збільшився на 142 млрд грн за доходами і на 147 млрд грн за видатками. Як пояснюють в Кабміні, ці додаткові гроші казна планує отримати за рахунок зростання ВВП (на 3%), а значить, за рахунок збільшення насамперед доходів від сплати ПДВ, митних платежів та акцизних зборів. Наповнити казну допоможе і “військовий податок” в 1,5% на зарплати – через зростання мінімальних і середніх заробітків по країні.

Нагадаємо: уряд запропонував підняти мінзарплату з 1 січня 2018 р до 3723 грн, президент – до 4100 грн, але питання поки що вирішується. Як видно з інфографіки, в витратних статтях бюджету, як і рік тому, в пріоритеті силова сфера. На потреби армії додали більше 17 млрд грн, збільшивши її фінансування на чверть порівняно з минулим роком, МВС дали понад 11 млрд грн (плюс 20%). Кабмін обіцяє, що ці гроші підуть не тільки на зарплати, але і на закупівлю нового озброєння, будівництво житла та лікування співробітників.

 

Соцстандарти

Як і 2017 року, Кабмін двічі підвищить соцстандарти – до них належать всі види прожмінімуму (ПМ): на одну особу, для працездатних, пенсіонерів і дітей різного віку. Найближче підвищення буде більш ніж через півроку, з 1 липня 2018-го, оскільки ПМ, що набувають чинності, не відрізняються від підвищених з 1 грудня 2017 р. У цілому планується, що соцстандарти збільшаться за рік на 9%, це вище, ніж закладений в держбюджеті рівень інфляції в 7%. Але в грошах збільшення закладено невелике: від 124 грн пенсіонерам до 167 грн дітям від 6 до 18 років.

До речі, з 2018 року не тільки мінімальна зарплата, як і рік тому, буде більше ПМ, але й мінімальна пенсія – для тих, хто має 35 років стажу (для жінок 30 років), вона з 1 жовтня становить 1453 грн. Востаннє мінзарплата і мінпенсія збігалися з ПМ 2016 року.

Також Кабмін з 1 січня 2018 р збільшив на 3,07 грн мінімальну погодинну зарплату: тепер “погодинникам” не можна платити менше 22,41 грн за годину роботи. Тобто, щоб заробити на гамбургер, українцю з 1 січня буде потрібно всього 54 хвилини. Втім, в уряді не виключають, що якщо зростання економіки виявиться більше запланованого, то соцстандарти можуть переглянути за підсумками виконання держбюджету в першому кварталі у бік збільшення.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: