Вхід
Увійти з: 

Термин «кримінальний проступок» – відголосок репресій проти українського народу 30-х рр. ХХ ст.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Критиці змін до Кримінального кодексу України присвячена нова публікація Сергія Пєткова.

Радянська тоталітарна модель управління всіма сферами суспільно-економічного життя продовжує тримати своїми залізними пазурами, немов лещатами за горло молоду українську державність. Трагізм ситуації полягає в тому, що будь-яке інноваційне, прогресивне нововведення, вихованці радянської школи перетворюють в інструмент репресій і регресу.

Демократичний вектор реформ, замість розвитку став черговим дестабілізуючим фактором в житті країни. Так на рівні законодавства було запроваджено ряд новел, щодо відповідальності, які були подані суспільству «під соусом» європейських нововведень та захисту інтересів громадян та приватних підприємців. Більше того, було прийнято демократичний «закон Савченко», а для бізнесу встановлено «мораторій на проведення перевірок».

Але як завжди «благими намірами вимощена дорога до пекла». Завдяки «закону Савченко» на вулиці з місць позбавлення волі виплеснувся страшний криміналітет. А самі місця позбавлення волі, що опинились в складі Міністерства юстиції України перетворились на притони наркоманії, злочинності та корупції.

В той же час громадяни залишені з підприємцями сам-на-сам опинились під жорстким тиском «бізнесменів», які, користуючись безконтрольністю, грубо нехтують правами працівників. Але і самі підприємці нині потерпають від рейдерських захоплень, розбалансування владної вертикалі, постійних змін в податковому законодавстві.

Але про радянська номенклатура не зупинилась на досягнутому. Найдеструктивніші удари вона наносить по самим основам держави, як гаранта справедливості і безпеки. Три гілки влади, що мають повністю контролюватись зі сторони народу нині настільки щільно зрослись між собою, що навіть не зрозуміло хто приймає рішення по справі в судовому засіданні, чи то суддя чи представник правоохоронного органу. Під контролем партій опинились цілі галузі народного господарства, установи, органи державної влади.

Правопорушення. Суспільно-небезпечні діяння за законодавством України

Загрозою національній безпеці нині стала навіть відповідальність за правопорушення. Хаотичне, безсистемне нагромадження банкетних норм в базових кодексах і навіть Кримінальному кодексі України, введення нових визначень та дефініцій в законодавство про відповідальність за проступки, створення нових органів, що проводять адміністративну діяльність, яка здійснюється в сфері функціонування інших державних органів, призвели до реальної безвідповідальності посадових осіб органів державної влади.

Для виправлення ситуації, що склалась в правоохоронних органах: нікчемність слідчого апарату і низький професійний рівень керівних кадрів, високопосадовці, за лекалами НКВС планують введення нової класифікації злочинів за якою кримінальні правопорушення будуть поділятись на злочини та «кримінальні проступки».

Слід наголосити, що саме визначення «кримінальний проступок» є таким що не відповідає теорії права. Суспільношкідливе діяння (проступок) по своїй суті не може бути кримінальним! Особа не може нести кримінальну відповідальність за проступки!

В європейських країнах відповідальність за проступки є позасудовою! Накладення штрафів – один з елементів адміністративної діяльності органу державної влади який здійснює регулювання суспільно-економічних відносин у відповідній сфері! Саме штрафні санкції носять право виховну роль.

Криміналізація проступків як явища – наступ на демократичні права і свободи громадян! Такі дії є прямим порушенням норм Конституції України. Фактично громадянське суспільство має справу з черговою спробою в новітній історії України повернутись до тоталітарних законів 30-х рр., коли за незначні проступки, громадян, навіть неповнолітніх, могли жорстоко покарати і навіть розстріляти, – так званий сталінський «закон про 5-ть колосків».

Українці під час Революції гідності висловили своє негативне ставлення до антидемократичних диктаторських законів «16 січня», які були прийняті Верховною Радою України. Чи зможе розпізнати українське суспільство в нових законах, щодо кримінальної відповідальності за проступки черговий наступ на права і свободи людини, покаже час.

 

Тема піднімалась:

“Кримінальний проступок” або агонія радянської системи права

Законодавство України про юридичну відповідальність потребує кардинальних змін

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: