Вхід
Увійти з: 

Freedom House: Україна залишається в розділі «частково вільних» країн

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

В новому щорічному звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House, яка займається підтримкою та дослідженням стану демократії, політичних свобод і дотримання основних прав людини в різних країнах світу, Україна залишається в розділі «частково вільних» країн, а Крим отримав статус «невільної» території, яку окупувала Російська федерація. Рівень свобод в Україні, згідно зі звітом, в цілому продовжує погіршуватися.

В оновленій оцінці стану демократії в Україні Freedom House зауважує, що наразі «Україна продовжує відновлюватися від розладу», який почався після відсторонення колишнього президента України Віктора Януковича, окупації Росією Криму та початку збройного конфлікту на сході держави.

Рейтинг свободи в Україні, за оцінками організації, складає 3 із 7 балів (1 бал – найбільш вільні країни, а 7 – найменш вільні).

«Корупція залишається серйозною проблемою»

Нездатність притягнути до відповідальності винних в корупції на високому рівні негативно впливає на реформи в Україні, а переслідування журналістів, тим часом, загрожує свободі преси, мовиться на офіційному сайті організації.

Корупція залишається серйозною проблемою і політична воля до боротьби з нею є досить невеликою
Freedom House

Freedom House звертає увагу на низку успіхів в ухваленні реформ за минулий рік, в тому числі реформи охорони здоров’я та освіти, а також зазначає, що тиск на антикорупційні інститути та неурядові організації суттєво гальмує зусилля по боротьбі із корупцією.

«Корупція залишається серйозною проблемою і політична воля до боротьби з нею є досить невеликою, незважаючи на сильний тиск з боку громадянського суспільства», – зауважує організація.

НАБУ, завданням якого є розслідування корупційних справ високопосадовців, стикається не тільки з тиском з боку впливових політиків, але й правоохоронних органів, які арештували працівників НАБУ в минулому році та захопили їхні документи, йдеться в оцінці.

Медіа-середовище в Україні хоча й покращилось після зміни уряду у 2014 році, журналісти все ще «стикаються з політичним втручанням, а також з насильством та переслідуванням». Влада продовжила піддавати цензурі деякі російські новинні агентства та забороняти в’їзд російським журналістам до країни, зазначає організація.

View image on Twitter
Криза демократії у світі

В новому звіті організації автор Майкл Абрамовіц зазначає, що «демократія зазнає глобального занепаду».

Демократія зазнає глобального занепаду
Майкл Абрамовіц

Найсильніші світові демократії сьогодні сконцентровані на своїх внутрішніх проблемах, таких як економічна нерівність, тероризм та наплив мігрантів, у той час як могутні авторитарні режими, такі як Росія та Китай, використовують глобальний занепад демократії не лише для посилення внутрішніх репресій, але й для експорту свого антидемократичного впливу за кордон, мовиться в аналізі.

Важливим є те, що посилення антидемократичних тенденцій у світі не лише матиме суттєві наслідки для особистих прав та свобод людей, але й створює ряд економічних та безпекових ризиків, наголошує автор.

Коли дедалі більше країн стають автократичними та репресивними – нації та цілі регіони стають нестабільними
Freedom House

«Коли дедалі більше країн стають автократичними та репресивними, договори та альянси порушуються, нації та цілі регіони стають нестабільними, а жорстокі екстремісти отримують більше можливостей для своєї діяльності», – пояснює Freedom House.

View image on Twitter
Серед країн, де рівень свобод є найнижчим, – Сирія, Південний Судан, Північна Корея, Туркменистан, Сомалі, Лівія, Узбекистан.
Детальніше : https://www.radiosvoboda.org/a/28978878.html

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: