Вхід
Увійти з: 

Зміни в оподаткуванні ПДВ з 1 січня 2018 року

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Що змінилося в оподаткуванні ПДВ з 1 січня 2018 року?
По-перше, блокування ПН/РК з 1 січня 2018 року вже немає (принаймні, за нормами ПКУ). Систему блокування зупинено до дня набрання чинності нового порядку блокування. Для затвердження Урядом нового Порядку встановлено строк до 1 березня 2018 року. В цей же термін потрібно Мінфіну та ДФС буде забезпечити перегляд та приведення їх нормативно-правових актів у відповідність.

По-друге, Законом №2245 передбачено порядок автоматичного розблокування ПН та РК, реєстрацію яких було зупинено до 1 грудня, за умови:

  1. якщо за ними було подано документи та пояснення, але не було винесено відповідного рішення комісією ДФС;
  2. якщо в їх реєстрації було відмовлено, але платник ПДВ розпочав процедуру оскарження;

Для заблокованих ПН та РК у грудні 2017 року (та тих, що заблокували раніше, але до 1 грудня 2017 року пояснення та документи щодо них платником податку ДФС не подавалися) реєстрація в ЄРПН відбувається за старою схемою.

Зверніть увагу! Податківці вже надали своє роз’яснення з приводу розблокування. Відповідно до нього, автоматичному розблокуванню не підлягають:

  • заблоковані ПН та РК з 1 грудня до 30 грудня 2017 року включно;
  • заблоковані ПН та РК, за якими подані пояснення і копії документів після 1 грудня 2017 року.

Окремо податківці підкреслили, що Пояснення і копії документів для розблокування заблокованих ПН та РК до 1 грудня 2017 року, платниками не подаються. Про це тут.

По-третє, з 1 січня 2018 року для реєстрації РК, складених постачальником до ПН на отримувача – платника ПДВ, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, встановлено окремий строк. Їх слід реєструвати протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем). Для всіх інших видів РК та для ПН строки реєстрації у 2018 році залишилися незмінними. Їх можна переглянути тут.

По-четверте, Законом № 2245 поставлена крапка у питанні необхідності нараховувати ПДВ за нормами п. 198.5 ПКУ при використанні товарів, послуг та необоротних активів, придбаних без ПДВ. З 1 січня 2018 року при їх використанні в негосподарській діяльності та в неоподатковуваних операціях не потрібно нараховувати ПДВ.

Джерело : https://news.dtkt.ua/state/other/46676

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: