Вхід
Увійти з: 

Верховна Рада планує дозволити замінити довічне ув’язнення

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону “Про пенітенціарну систему” (реєстраційний номер 7337), яким передбачено поліпшення умов для засуджених та можливість замінити довічне позбавлення волі більш м’яким покаранням, передає офіційний сайт “Верховна рада України” .

Законопроектом передбачено, що засуджені до позбавлення волі (у тому числі засуджені до довічного позбавлення волі) мають право працювати на підставі договору цивільно-правового характеру або трудового договору, який укладається між засудженим і фізичною або юридичною особою, для якого здійснюється виконання робіт або надання послуг.

Відповідно до законопроекту, засуджені можуть залучатися без оплати праці тільки до робіт з благоустрою колоній і прилеглих до них територій, а також поліпшення житлово-побутових умов засуджених або до допоміжних робіт із забезпечення колоній продовольством. До цих робіт засуджені залучаються в порядку черговості, в неробочий час і не більш як на дві години на день.

Відповідно до законопроекту, засудженим, які працюють і виконують встановлені змінні завдання, встановлюється пільговий залік строку відбування покарання – три робочих дні зараховуються як чотири дні відбування покарання. Також прописаний механізм оплати праці засуджених до позбавлення волі.

Законопроектом передбачається, що засуджені до довічного позбавлення волі можуть подати клопотання про заміну покарання або його невідбутої частини більш м’яким. При цьому вони додатково до клопотання повинні подати особистий план реінтеграції в суспільство. Адміністрація установи виконання покарань повинна брати участь у розробці частини плану реінтеграції, яка повинна бути реалізована у період відбування більш м’якого покарання, а також подати в суд свій висновок з аналізом обгрунтованості розробленого плану для підготовки засудженого до звільнення.

У разі відмови суду в умовно-достроковому звільненні від відбування покарання у виді довічного позбавлення волі повторне клопотання з цього ж питання може бути подана не раніше, ніж через три роки. Змінами до Кримінально-процесуального кодексу України передбачено, що кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, а також розгляд питання про заміну довічного позбавлення волі покаранням у вигляді позбавлення волі на певний строк, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів, а за клопотанням обвинуваченого (засудженого) – судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних.

В законопроекті визначено, що в установах виконання покарань можуть здійснювати пастирське піклування священнослужителі (капелани) в кількості, достатній для задоволення релігійних потреб засуджених різних віросповідань

Відповідно до законопроекту, вільний час засуджених повинен тривати не менше чотирьох годин на добу і передбачається розпорядком дня колонії (не менше двох годин на добу – ред).

Змінами передбачається, що за вживання спиртних напоїв, наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи інших одурманюючих засобів засуджених поміщають в дисциплінарний ізолятор або в карцер.

Змінами в закон “Про попереднє ув’язнення” визначено перелік осіб, що мають право без спеціального дозволу (акредитації) в будь-який час безперешкодно відвідувати установи попереднього ув’язнення для здійснення контролю та проведення перевірок (за бажанням – в супроводі медичних працівників для медичного огляду засуджених і до двох представників засобів масової інформації). Зокрема, це президент України, прем’єр-міністр, Уповноважений Верховної Ради з прав людини або спеціально уповноважені ними представники, міністри юстиції і внутрішніх справ, голова Національної поліції. Також члени Європейського комітету з попередження тортур і нелюдського або принижуючого гідність поводження або покарання та особи, які їх супроводжують; народні депутати України та їх помічники-консультанти, депутати місцевих рад.

Згідно з законопроектом, не мають права відвідувати установи попереднього ув’язнення для здійснення контролю та проведення перевірок особи, які мають судимість за вчинення умисного злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, а також особи, які раніше утримувалися в установі, що мають наміру відвідувати.

Передбачено, що представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста та особи, що їх супроводжують, можуть вільно відвідувати місця попереднього ув’язнення без спеціального дозволу у будь-який час і без будь-яких перешкод.

 

 

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: