Вхід
Увійти з: 

Україна та Чехія починають наукову співпрацю – в березні буде оголошено конкурс проектів за спільними пріоритетами

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Україна та Чехія планують оголосити 1 березня 2018 року конкурс спільних науково-дослідних проектів. Відповідний протокол було підписано за підсумком першого засідання Спільного українсько-чеського комітету з науково-технологічного співробітництва, що відбулося в Празі.

Сторони визначили, що фінансування досліджень буде за 7-ма пріоритетами:

  • інформаційні технології;
  • силова енергетика;
  • екологія та використання природних ресурсів;
  • біотехнології, нові терапевтичні методи профілактики захворювань;
  • нові речовини та матеріали;
  • сучасне машинобудування;
  • суспільні науки та мистецтво.

«Розширення міжнародної наукової співпраці є дуже важливим для нас, адже наукова сфера є глобалізованою і якісні наукові дослідження проводяться у великих інтернаціональних командах. Тому сьогодні МОН, окрім імплементації асоційованої участі України у Рамковій програмі ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» та компліментарній Програмі наукових досліджень та навчання «Євратом», також розширює білатеральне науково-технічне співробітництво з різними країнами світу. Так, цього року кількість проектів, які виконуються закладами вищої освіти і науковими установами у межах білатеральної співпраці, зросла вдвічі, а обсяг їх фінансування – у 3,5 разу. Реалізація спільних двосторонніх та багатосторонніх наукових проектів дає українським вченим більше можливостей впроваджувати свої ідеї, отримувати фінансування і вдосконалювати результати свої досліджень за рахунок участі у великих міжнародних консорціумах», – зазначила очільник української делегації, начальник відділу міжнародного науково-технічного співробітництва МОН Стелла Шаповал.

Представники Міністерства освіти і науки України розповіли чеським колегам про реформування наукової та інноваційної сфери в Україні, а також про наукову співпрацю з іншими країнами, міжнародними організаціями тощо. Зокрема, станом на кінець 2017 року, в Рамковій програмі ЄС «Горизонт 2020» українські та чеські інституції у консорціумах спільно виконують 32 проекти.

Натомість представники Міністерства освіти, молоді і спорту Чеської Республіки представили свою Дорожню карту розвитку інфраструктури досліджень та інновацій на 2016-2022 роки і окреслили програми, до яких можуть долучатися науковці з України.

Також у межах візиту українська делегація відвідала Інститут фізики плазми Чеської академії наук, який співпрацює з низкою українських наукових установ.

Довідково

Створення Спільного українсько-чеського комітету з науково-технологічного співробітництва передбачено Угодою між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чеської Республіки про науково-технологічне співробітництво, яку ратифіковано ВРУ у травні 2017 року. Друге засідання Комітету планується у м. Києві наприкінці 2018 року.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: