Вхід
Увійти з: 

Україна приєдналася до глобальної системи контролю за незаконним обігом наркотиків, зброї та фальсифікату

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

В.о. Голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан, Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал та директор Департаменту політичного аналізу та громадських зв’язків Управління з наркотиків та злочинності (УНЗ) ООН Жан-Люк Лемайо підписали Меморандум про взаєморозуміння.

Укладення Меморандуму про взаєморозуміння між ДФС, ДПСУ та Управлінням з наркотиків та злочинності Організації Об’єднаних Націй стане правовою основою для реалізації проекту міжнародної технічної допомоги у рамках впровадження в Україні Програми з контролю за контейнерами (Container Control Programme).

«Сьогодні був підписаний документ, який без перебільшення дозволить розпочати нову сторінку у протидії незаконному переміщенню наркотиків, зброї та інших заборонених предметів через державний кордон України. Участь нашої держави у Глобальній програмі з контролю за контейнерними перевезеннями дозволить долучитися до спільних зусиль багатьох країн світу, які за підтримки ООН борються з транснаціональною злочинністю», – наголосив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.

Основними донорами Програми виступають країни Європейського Союзу, Європейська Комісія, Канада та США. Програма є частиною заходів ООН у сфері боротьби з транснаціональною злочинністю.

Зважаючи на значний транзитний потенціал території України загалом та, зокрема, її морських портів, приєднання України до зазначеної Програми стане дієвим інструментом підвищення безпеки контейнерних перевезень територією нашої держави.

Приєднання України до Програми сприятиме створенню у морських портах окремих відділів у складі експертів з різних правоохоронних структур (митних та прикордонних служб, адміністрації порту, поліцейських органів та ін.). Експерти матимуть можливість пройти спеціальне навчання та підготовку.

Підрозділи будуть оснащені необхідним офісним обладнанням та підключені до інформаційної системи ContainerCOMM, яка впроваджена та адмініструється ВМО з метою обміну інформацією про переміщення контейнерів з високим ступенем ризику.

Так, у рамках перспективи приєднання до Програми вже створені підрозділи портового контролю та оперативна група у пунктах пропуску через державний кордон України «Одеський морський торговельний порт» та «Бориспіль-аеропорт» (Aircargo) відповідно.

Працівники ДФС Київської та Одеської митниць вже пройшли низку навчальних курсів та тренінгів щодо контролю за використанням морських контейнерів для контрабанди наркотиків, зброї, фальсифікованих товарів та іншої злочинної діяльності.

Після аналізу ефективності роботи вказаних груп, у перспективі розглядатиметься можливість створення відповідних підрозділів контролю і в інших пунктах пропуску, наприклад, на західному кордоні.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: