Вхід
Увійти з: 

Україна має 120 днів для посилення захисту прав інтелектуальної власності

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Адміністрація Президента США ухвалила рішення про часткове призупинення преференцій у рамках GSP для України з відтермінуванням рішення на 120 днів. Офіс торговельного представника США повідомив, що відтермінування є результатом позитивних дій Уряду України у напрямку виправлення ситуації з непрозорою системою виплати роялті правовласникам.

Як відомо, однією з основних претензій США до України у рамках «Спеціальної доповіді 301» довгий час є непрозора діяльність організацій колективного управління майновими правами у сфері авторського і суміжних прав. У рамках реформи системи захисту інтелектуальної власності 20 грудня 2017 року Уряд України ухвалив законопроект “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського і (або) суміжних прав”.

Концепція реформи системи захисту інтелектуальної власності також передбачає ухвалення Парламентом законопроектів про географічні зазначення (реєстраційний №6023), про торговельні марки та промислові зразки (захист від так званого “патентного троллінгу”, № 5699) та про напівпровідники (№ 5694).

Коментуючи ситуацію, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук зазначив: «Ми маємо всі підстави вважати, що ухвалення законопроектів Парламентом зніме велику кількість зауважень Офісу Торговельного представника США в контексті «Спеціальної доповіді 301» та Генералізованої системи преференцій США».

Довідково

Генералізована система преференцій США (the U.S. Generalized System of Preference – GSP) призначена для сприяння економічному зростанню в країнах, що розвиваються, шляхом надання пільгового безмитного режиму ввезення на територію США до 5000 видів товарів із визначених американським урядом країн – бенефіціарів GSP (120 країн і територій, в тому числі Україна). Преференції програми GSP відновлено з 29 липня 2015 року, що дає можливість безмитного ввезення на територію США понад 3 500 видів товарів з України.

Продукція, що підпадає під безмитний режим ввезення в рамках GSP, включає широкий асортимент промислових товарів, різні види хімічних речовин та мінералів, окремі будівельні матеріали, феросплави, частини до двигунів, деякі види сільськогосподарської і рибної продукції та ін.

За оцінками експертів у рамках GSP Україна протягом 2012-2016 років щорічно експортувала до США товарів на суму від 26 до 70 млн дол США, у тому числі титан, пігменти та заготовки на основі діоксину титану, сировину для кондитерських виробів, окремі види нафтопродуктів, карбід бору, феромарганець, алюміній, вироби з дерева, вентилятори, бурильні інструменти та обладнання, також окремі види оптики тощо.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: