Вхід
Увійти з: 

Сусіди вже почали готувати перелік персон нон ґрата з України

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Раніше міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що його відомство складає перелік українських чиновників, яким заборонять в’їзд до Польщі. Офіційно жодних прізвищ не називалося. У МЗС зазначили, що, мовляв, ті, кому заборонили в’їзд до країни, дізнаються про це безпосередньо на кордоні.

“Вже кілька років є персоною нон ґрата в Росії. Нині, кажуть, отримав заборону в’їзду в Польщу. Мене більше непокоїть не обмеження власного пересування, а те, що демократична Польща зазвучала в унісон з авторитарною Росією”, – написав В’ятрович на своїй сторінці у Facebook.

Різка зміна риторики після зміни влади зрештою вплинула і на науковців, які займалися важкою темою Волині-43. І витягнула назовні конфлікт, який, здавалося б, уже став предметом історичних досліджень, а не маніпулятивним засобом переговорів.

Ймовірна заборона в’їзду до Польщі українським високопосадовцям, а зокрема, В’ятровичу, збурила українське суспільство. Екс-міністр освіти та науки Сергій Квіт, а саме: Істерична поведінка стосовно української політики історичної пам’яті з боку представників деяких сусідніх держав свідчить про імперські рецидиви, якими вони не перехворіли навіть на початку ХХІ століття. Оголошення теперішньою польською владою Volodymyr Viatrovychперсоною нон-грата, фактично є визнанням його заслуг як громадського діяча, керівника державної установи та історика. Разом з тим, нам дуже дорого дісталися порозуміння і співпраця з польським суспільством, щоб легковажно нехтувати цим тепер. Ми не повинні поводити себе так само. Навпаки, Україна має виглядати впевненим і сильним міжнародним гравцем. Як казав видатний французький філософ, почесний професор Києво-Могилянської академії Поль Рікер, ми, як європейці, нічого не маємо забувати, але також не повинні бути заручниками власної пам’яті.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: