Вхід
Увійти з: 

Позиція МОН щодо фінального засідання Венеційської комісії

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Міністерство освіти і науки України вважає перебіг фінального засідання Венеційської комісії стосовно мовної статті Закону «Про освіту» збалансованим та конструктивним, готове сприяти деталізації ст. 7 у Законі «Про загальну середню освіту», а також погоджується з рекомендацією про видовження перехідного терміну для імплементації. Відповідна позиція сформульована за результатами фінального засідання Венеційської комісії сьогодні, 8 грудня 2017 року.

МОН вітає послідовну позицію Комісії в питанні місця й ролі державної мови в освітньому процесі.

Підтримано позицію, що стаття 7 є рамковою та підлягає подальшій деталізації, зокрема у Законі «Про загальну середню освіту». Спільно з національними громадами МОН працюватиме над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин, з урахуванням їхніх освітніх потреб. Основна ціль – забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовами.

Одна з важливих рекомендацій Комісії – видовжити перехідний період для імплементації статті. Так, наразі Закон «Про освіту» вказує, що повноцінно в силу мовна стаття має вступити в 2020 році. Міністерство освіти і науки України погоджується, що з педагогічної точки зору продовження перехідного періоду є обґрунтованим і повністю підтримає цю рекомендацію. Комісія також підкреслила, що Україна має максимально широко використати можливості пункту 4 статті 7, що МОН  і планує зробити.

Україна вдячна Венеціанській комісії, що  запит на підготовку аналізу українського законодавства на його відповідність існуючим міжнародно-правовим стандартам було опрацьовано  у стислі терміни, і сподівається, що зауваження української сторони будуть відображені у фінальному висновку.

Україна готова й надалі співпрацювати з відповідними експертними органами Ради Європи задля розвитку законодавчої бази в сфері забезпечення прав національних меншин. Крім того, Україна закликає партнерів-сусідів до конструктивного діалогу.

Докладніший відгук на рішення Венеційської комісії буде розміщено на сайті МОН після офіційної публікації висновку на інформаційному ресурсі ВК, що орієнтовно відбудеться у понеділок 11 грудня.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: