Вхід
Увійти з: 

Без терміну придатності: коли і як буде оновлено склад Центрвиборчкому

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Станом на кінець листопада цього року закінчилися повноваження у 13 з 15 членів ЦВК. У більшості з них термін повноважень закінчився ще станом на червень 2014 року.

У грудні питання оновлення складу Центральної виборчої комісії (ЦВК) нарешті може бути вирішене. Про це офіційно запевняють у президентській фракції БПП і не під запис говорять у фракції “Народний фронт”. При тому, що повноваження більшості членів Центрвиборчкому закінчилися ще три з половиною роки тому – в червні 2014 року. Останній раз це питання активно обговорювалося в червні минулого року, коли президент вніс довгоочікуване подання на призначення нового складу ЦВК. Яке так і не було поставлено на голосування у сесійній залі за відсутності підтримки в Раді.

Чи чекати нового подання президента і чи буде, нарешті, оновлений склад ЦВК – в матеріалі РБК-Україна.

Станом на кінець листопада цього року закінчилися повноваження у 13 з 15 членів ЦВК. У більшості з них термін повноважень закінчився ще станом на червень 2014 року. Повноважними залишилося тільки двоє членів Центрвиборчкому – Катерина Махницкая і Олег Діденко. Перша після революції в 2014 році була призначена за квотою “Свободи”, другий – за квотою УДАРу. Нагадаємо, члени ЦВК призначаються терміном на сім років. У червні 2014 року Петро Порошенко вніс до парламенту подання на 11 членів комісії, при тому, що вакантними були 12 місць. У президентській фракції тоді пояснювали, що президент на той момент не визначився, хто може очолити комісію. Тому ще одне місце приберегли на майбутнє. Однак і при такому представленні в парламенті не набралося голосів – в “Народному фронті” тоді апелювали до того, що замість трьох кандидатур, рекомендованих цією силою, в поданні була тільки одна. А кандидатур “Батьківщини”, Радикальної партії, “Оппоблока” і групи “Воля народу” не було зовсім. Причому незадоволені “фронтовики” були і тим фактом, що серед зазначених претендентів не з’явився нинішній заступник голови ЦВК Андрій Магера.

На Банковій пояснювали, що президент вирішив повністю оновити склад комісії, щоб там не було старих кадрів – від голови Михайла Охендовського (квота “Опоблоку”) до заступника голови Жанни Усенко-Чорної. Причому на Банковій розуміли, що якщо залишити Магеру у складі ЦВК, то він би мав усі шанси, як найбільш досвідчений співробітник, очолити комісію. У той же час, команда президента не проти встановити свій контроль над Центрвиборчкомом. Власне, з 11 кандидатів до нового склад ЦВК, яких президент подав у червні 2016 року на затвердження парламенту, тільки 5 – квота Порошенка і БПП. Це Михайло Вербенський, який працював заступником глави МВС, коли міністерство очолював нинішній генпрокурор Юрій Луценко; Ольга Желтова – заступник глави секретаріату в комітеті правової політики, який очолює нардеп від БПП Руслан Князевич; Світлана Кустова – багаторічна помічниця Петра Порошенка у парламенті (казали, що вона може очолити ЦВК); Ольга Лотюк – доцент кафедри конституційного та адміністративного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидатуру якої нібито запропонувала нардеп від БПП Наталія Агафонова; Віталій Плукар – завідувач відділу моніторингу діяльності місцевих органів влади і підтримки їх правотворчих ініціатив Департаменту місцевого самоврядування Адміністрації президента. Також президент запропонував призначити у ЦВК Леонтія Шипілова – доцента кафедри міжнародного права і спеціальних правових наук Києво-Могилянської академії (запропонував спікер Андрій Парубій), Романа Гребу – заступника міністра освіти, який в 2015 році був фігурантом скандалу через звинувачення в підтасовуваннях конкурсу в НАПК, Надію Синицю – заступницю міністра Кабінету міністрів Остапа Семерака в першому уряді Яценюка та Олега Конопольского – адвоката, який на президентських виборах 2010 року був довіреною особою Яценюка. Як запевняли ще два роки тому РБК-Україна в БПП, ці 4 кандидатури передав президенту Порошенку Арсеній Яценюк. Проте в “Народному фронті” стверджували, що їхньою кандидатурою є тільки Шипілов. Ще один кандидат – суддя Алла Басалаєва – потрапила до подання за квотою депутатської групи “Відродження” Віталія Хомутинніка. Кажуть, її кандидатуру запропонував нардеп з групи “Відродження” Валерій Писаренко. Також у президентському поданні був Євген Радченко – один із засновників Комітету виборців України, якого запропонувала фракція “Самопоміч”.

Поділитися.

Залишити ВідповідьРедакція не несе відповідальності зі зміст коментарів читачів. Вся відповідальність за зміст лягає на коментаторів.

Увійти з: